P. Hrušovský zvolal poslednú schôdzu, poslanci budú program škrtať

25.01.2012 Bratislava

Bratislava 25. januára (TASR) - Predseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský (KDH) dnes zvolal zatiaľ poslednú schôdzu parlamentu pred marcovými voľbami. Poslanci zasadnú do lavíc v utorok (31.1.) popoludní, rokovanie je naplánované na dva týždne.

Šéf parlamentu zostavil 76-bodový program, ktorý by sa mal hneď v prvý deň zoštíhliť. Medzi návrhmi sú totiž takmer štyri desiatky noviel zákonov v prvom čítaní. Tie predložili poslanci ešte pred niekoľkými mesiacmi, snemovňa ich však stále odsúvala na ďalšiu schôdzu a na ich prerokovanie už teraz nemá čas. Keďže sú právne normy len na začiatku legislatívneho procesu, na ich schválenie by parlament potreboval ešte jednu schôdzu. Do ďalšieho volebného obdobia sa totiž prenášať nemôžu, a tak ich plénum zrejme vyškrtne.

Nejasný osud majú aj návrhy v druhom čítaní. Opozičný Smer-SD napríklad žiada, aby sa prerokovali len vládne iniciatívy v druhom čítaní, prípadne medzinárodné zmluvy, ktoré pribudli a zvyšok programu vrátane imunity chce vypustiť. \"My nemáme záujem, aby tí kandidáti politických strán, ktorí nenachádzajú priestor na komunikáciu medzi ľuďmi, urobili z parlamentu predvolebné divadlo,\" vysvetlil po pondelkovom (23.1.) poslaneckom grémiu Ján Richter (Smer-SD).

Hrušovský v pondelok potvrdil, že parlamentné strany sa na programe schôdze nedohodli. Podľa neho zaznievali názory, že je potrebné program schôdze zredukovať a ponechať len tie body, ktoré sú nevyhnutné z hľadiska plnenia národohospodárskych úloh štátu. \"Ja som konštatoval, že budem konať v súlade s rokovacím poriadkom a zaradím všetky body na rokovanie s tým, že jediný, kto môže o programe rozhodnúť, je plénum,\" vysvetlil. Na margo návrhu na zrušenie priestupkovej imunity poslancov, ktorý sa nachádza v druhom čítaní a môže sa o ňom definitívne rozhodnúť, Hrušovský poznamenal, že poslanecký klub KDH ho podporí.

Aj líder SaS Richard Sulík ubezpečil, že liberáli budú trvať na tom a spravia všetko pre to, aby sa o zrušení priestupkovej imunity hlasovalo a bola aj zrušená. \"Musíme sa nechať prekvapiť, čo bude v pléne, tam dôjde na lámanie chleba a ukáže sa, ako to kto myslí,\" podotkol. Podporu návrhu deklaruje aj SDKÚ-DS. \"Náš klub nikdy nemal problém hlasovať za zrušenie imunity, a tak tomu bude aj na nadchádzajúcej schôdzi,\" ubezpečil podpredseda parlamentu Milan Hort (SDKÚ-DS).

Okrem toho je v druhom čítaní aj návrh na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. Tu je potrebná ústavná väčšina poslancov, ktorú bývalá koalícia bez hlasov opozície k dispozícii nemá. Smer-SD zrušenie Mečiarových amnestií dlhodobo odmieta, strana Roberta Fica je ochotná zahlasovať len za deklaratórny ústavný zákon, ktorý by ich odsúdil.

V programe schôdze je aj návrh uznesenia NR SR z dielne Horta, na základe ktorého by mal parlament vyzvať prezidenta SR Ivana Gašparoviča na vymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Radoslav Procházka (KDH) je za miernejšiu verziu. Podľa neho by mala snemovňa prezidenta vyzvať, aby o Čentéšovi rozhodol, či už kladne, alebo záporne. \"Ak parlament nemá mať právo aspoň na to, aby s jeho uznesením prezident naložil ako s niečím, čo je viac ako článok v novinách či použitý toaletný papier, tak musí mať NR právo aj upozorniť na to, že to, čo z parlamentu do kancelárie prezidenta odišlo, je uznesenie väčšiny najvyššieho zákonodarného zboru,\" podčiarkol Procházka.
 

Vyberte región